Skrevet av Stein Halvorsen

Harald Nettli har tre kongepokaler, 18 senior-NM, 57 landskamper og har tatt skalpen på den danske verdenseneren Svend Pri. Torsdag 14. desember fyller den tidligere stormesteren 75 år.

Under Nordisk mesterskap i Helsingfors, som 26-åring, møtte den opprinnelige Snert-spilleren den tidligere All England-vinneren, Svend Pri, i kvartfinalen i herresingle og vant kampen. Mesterskapet endte med en sensasjonell bronsemedalje til Oslo-gutten.

Men aller øverst rangerer han sin andreplass i herresingle i German Open på 60-tallet mot den daværende tyske europamesteren Wolfgang Bochow.

– Jeg fulgte ham til 17-18 i tredje og avgjørende sett med krampe i begge bena, smiler jubilanten.

Stortalent

Harald slo sine første slag med racket og fjærball under den årlige  (utendørs) sommerturneringen for hyttefolket på Nesodden og 11-åringen vant.

Det la en viss herr Ivar Borg raskt merke til. Den daværende formannen i Badmintonklubben Snert (og mannen som var med å redde gullbeholdningen til Norges Bank under den tyske okkupasjonen i 1940) inviterte stortalentet til innendørsspill i Skøyenhallen.

Og resultatene lot ikke vente på seg. Mot tre år eldre motstandere vant Harald NM-gull i gutteklassen. Og sankingen av nye NM-gull fortsatte i juniorklassen.

Rivaler

Som 16-åring debuterte Oslo-gutten på seniorlandslaget. Allerede i 1960 vant han sitt første NM-gull i seniorklassen, i herredouble, sammen med en annen stormester på den tiden, Hans Sperre. De, både som rivaler og makkere, skulle prege norsk badminton i mange år.

På 1960- og 70-tallet hevdet Norge seg godt i Helvetia Cup, et lagmesterskap for de nest beste badminton-nasjonene i Europa som Vest-Tyskland, Nederland, Belgia, Sveits og Østerrike. Harald var en stabil vinner med det norske flagget på brystet  i både single, double og mixed-double

I 1975 gikk Harald og hans medspillere helt til topp i den prestisjefylle lagturneringen. I 1968 (på hjemmebane i Bygdøhus) og i 1973 ble det sølvmedaljer.

Han spilte sin 57. (ifølge NBFs statistikker) – og siste landskamp som 35-åring.

Fortsatt aktiv

– Når jeg ser tilbake på den tiden, har jeg hatt mange gode opplevelser, både på og utenfor  banen, sier 75-årsjubilanten.

Fortsatt den dag i dag spiller Harald badminton hver tirsdag og torsdag i Bygdøhus hele sesongen gjennom sammen med sine gode veteranvenner. Og fortsatt handler det om å vinne kamper, men også ha det hyggelig sosialt sammen. Kommentarene og smilene sitter løst hos de godt voksne aktørene.

– Det er fortsatt moro selv om jeg er blitt litt dårlig til bens, sier Harald Nettli – en bauta i norsk badminton.

Hele badminton-Norge gratulerer den tidligere stormesteren med 75-årsdagen – som blant annet skal tilbringes på bane 1 i Bygdøhus sammen og mot sine gode fjærballvenner.

 

Share →