Badminton / Nyheter / 2022 / Trener-, dommer- og oppmannsseminar 2022
Torjus Flåtten med sine 4 fans.
Torjus Flåtten med sine 4 fans.

Trener-, dommer- og oppmannsseminar 2022

10.-11. september var det klart for den første i rekken av NBF sin kompetansehelg. Ullevål Stadion var lokasjonen for årets oppmanns- og dommerseminar og det første trenerseminaret som endelig ble gjennomført grunnet pandemien.

Oppsummering trenerseminaret

Lørdag ble brukt til den praktiske delen hvor vi hadde invitert eksterne trenere til å komme å fortelle om sin trenerhverdag, sin egen satsing og hva de mener en trener bør ha fokus på når det kommer til breddeaktivitet. Disse trenerne var Fredrik Kristensen fra Moss BK/Bygdø BK, Rikke Østhassel fra Kristiansand BK, Torjus Flåtten fra Frogner IL og Nishant Kauthekar fra Moss BK.

Det var satt opp en egen bane i møtelokalet hvor foredragsholderne viste frem noen av de øvelsene som de bruker på barn de er trener for i egen klubb. Her ble det både gode diskusjoner, men det ble også presentert flere nye øvelser for deltakerne på seminaret.

Vi fikk også besøk av 4 ivrige spillere som skulle være markører på flere av disse øvelsene. Anton Hofmann, Harstad BK, Ulysse Jalut-Motte, Bygdø BK, Leon Matheo Solbakken Svela, Klemetsrud IL og Jean Geisler, Bygdø BK hadde tidligere på dagen spilt på turneringen til Lambertseter IL og Klemetsrud IL, men når de fikk tilbudet om å komme til Ullevål og være med på en økt sammen med deres store idol Torjus Flåtten, så var det 4 gutter som ikke klarte å stå helt stille.

Lørdagen var det også lagt opp til en økt sammen med oppmanns- og dommerseminaret hvor Nils Petter Johansen snakket om oppmannsrollen før Rune B. Hansen tok alle gjennom etikk og moral i toppidretten samt en kortversjon av dommerprøven. Denne prøven gav tydelig mersmak også for deltakerne på trenerseminaret da de fikk mer innsikt i reglene og hva som forventes av de som trenere/coacher på en turnering.

Begge seminarene hadde felles middag på kvelden hvor også temaer fra tidligere på dagen fortsatte med en god og lystig tone.

Søndag var det ikke noe praktisk, men Anne Margrethe Klyve fra Asker BK tok turen innom for å snakke om hvordan skape trivsel i en spillergruppe og hvordan man kan få ut det beste ut av alle. Her ble det flere gode diskusjoner, og Anne Margrethe viste også noen enkle øvelser som trenerne kunne ta med seg tilbake til sine egne klubber.

Neste på listen var Anne Margrethe Ulla Staurset fra Norborg IL. Hennes tema var tanker om rekruttering, sine egne erfaringer som klubbtrener og noe om Shuttle Time som hun nylig ble en del av instruktør teamet. I den forbindelsen kom hun også innom temaet badminton i skolen og hvordan man kan få rekruttering fra skolene.

André Høidebraaten fra NBF hadde det siste innlegget på søndagen hvor han spilte videre på badminton i skolen og kom med tips til hvordan man kan benytte seg av NBF sitt egne skoleprosjekt hvor klubbene kan få støtte av forbundet til å gjennomføre tiltak ute i skolene.

Siste post på programmet til var 2 workshops og erfaringsutvekslinger rundt temaene:
- Hvordan kan våre klubber jobbe sammen for å skape en større bredde i norsk badminton?
- Hvordan kan vi få økt trenerbasen i norsk badminton?
Her kom det inn mange innspill som kompetansekomiteen skal ta med seg videre i sitt arbeid.

Program for Oppmanns- og dommerseminaret

-Hilsen og orientering fra president Michael Dahl og leder av KK Kirsten Guldbrandsen

-Gjennomgang og diskusjon om endringer i regelverket siste sesong, ved Rune Bård Hansen

-Oppmannsrollen, ved Nils Petter Johansen

-Arrangering av turneringer, oppsett av kampprogram og bruk av cup2000. Praktiske tips for

bedre arrangementer  v/Øystein Wiborg

-Teoretisk prøve for dommere og oppmenn. 

-To timer sammen med trenerkurset. 

-Hva kan trenere forvente av oppmannen, og samarbeidet mellom trenere og oppmann v/nils Petter Johansen

-Idrett og etikk, ved Rune Bård Hansen

-Teoretisk prøve for dommere og trenerne med hovedvekt på trenerens rolle under kampen og å teste trenernes kunnskaper i spillereglene.

-Gjennomgang av videoer av tvilssituasjoner med diskusjon. Det er utrolig hvor mange vanskelige situasjoner som kan oppstå under en badmintonkamp.

-Sosialt samvær med badminton Kahoot

Det var spesielt gledelig at 4 ganske nye og svært godt motiverte dommere fra Djerv i Bergen for første gang deltok på seminaret. Vi vil fremover ta inn en større gruppe av kretsdommere enn tidligere for å øke interessen og motivasjonen for oppmann- og dommertjenesten.

Forza Thon Stiftelsen VI Kias Idrettsbutikken