Denne unike trioen har vært med på det aller, aller meste innenfor nasjonal og ikke minst internasjonal badminton – som de fleste av oss andre bare kan drømme om eller knapt nok det. Deres kunnskap, anerkjennelse og faglige dyktighet samt respekt som dommere og referee (oppmann) har ført dem verden over - til olympiske leker, verdensmesterskap, europamesterskap og til en rekke andre internasjonale- og prestisjefulle Grand Prix- og European Circuit-turneringer:
- Rune Bård Hansen: 3 OL og 10 VM/EM (dommer).
- Michael Fyrie-Dahl: 2 OL og 10 VM/EM (dommer).
- Nils Petter Johansen: 1 prøve-OL og 5 VM/EM (referee) samt 5 EM (dommer). (Les mer i faktaboksen).
OL-ANTREKK: Badmintondommer Rune Bård Hansen har funnet frem OL-habitten fra sommerlekene i Atalanta 1996. Foto: Privat.
NÅLØYET
Alt har en start. Rune, som til daglig er jurist og lagdommer, forteller:
- Året var 1979. Jeg begynte med badminton for sent og med for lite talent til å bli en god spiller. Daværende president og forbundsdommer Einar Printz Moe spurte om jeg ville være med på dommerkurs i 1978. Jeg grep sjansen. Jeg hadde lyst til å delta på toppnivå i en idrett jeg var blitt veldig glad i.
- Da vår første heltidsansatte generalsekretær Kjell Wahlen startet opp i rundt 1980, ble dommerarbeidet i NBF ytterligere prioritert. Kjell var jo FIFA-dommer i fotball og forsto viktigheten av en god dommertjeneste.
Ti år yngre Michael forteller om sin dommerstart:
- Året var 1988. Jeg ble med to andre spillere i OSI på dommerkurs i regi av Oslo Badminton Krets. Jeg har alltid likt badmintonmiljøet. Jeg ville gjøre noe som ga meg en tilknytning til dette - også etter at jeg ville stoppe å spille aktivt selv. Men lite ante jeg om hva dette ville bringe meg av opplevelser.
Etter kretsdommerkurs og etter praksis med opprykk til forbundsdommer og internasjonal dommer ble de sendt til turneringer rundt om i Europa. Og veien videre til de store prestisjefylte internasjonale mesterskapene.
- Etter å ha dømt godt i Denmark Open i 1991 ble jeg tatt opp for vurdering til internasjonal dommer i 1992. Jeg kom gjennom nåløyet og rykket opp til høyeste grad «Certificated IBF-Umpire» under Thomas Cup/Uber Cup i Glasgow i 1994, forteller Rune og fortsetter:
- Deretter ble det reiser til mer enn 20 land inntil 55-årsgrensen innhentet meg. Min siste kamp på toppnivå var VM-finalen i herresingle junior mellom en japaner (Kento Momota, senere to ganger VM-mester herresingle senior og All England-vinner, red.anm.) og en kineser i Tokyo i 2012. Det var nærmest krigstilstand mellom de to landene på den tiden. Atmosfæren var mildt sagt trykkende inntil japaneren vant 21-19 i tredje sett og den enorme jubelen brøt løs. Nett ble revet overende og politiet måtte få spillerne i sikkerhet.
- Min første utenlandsturnering gikk til Sverige og Swedish Open i 1994. Så ble jeg invitert til å ta eksamen for BWF i 1997. På den eksamen var det faktisk seks stykker som allerede var tatt ut til å reise til Glasgow samme år. Det skulle ha vært en dommer til, men han valgte aldri å stille opp på den europeiske eksamen. Jeg var derimot heldig som fikk plassen til vedkommende grunnet gode resultater fra eksamen i Europa. Jeg bestod den og fikk dermed graden som Akkreditert IBF-dommer. I Birmingham i 2003 fikk jeg mulighet til å gå opp til eksamen til den øverste graden – og bestod denne, smiler Michael, til daglig selvstendig næringsdrivende med en restaurant i Kongsberg.
BWF-ANTREKK: Nils Petter Johansen er eneste nordmann som har oppnådd internasjonal gradering som referee (oppmann). I perioden 1992-2018 reiste Nøtterøy-mannen verden rundt og ledet store turneringer. Foto: Stein Halvorsen.
ENESTE NORDMANN
For Nils Petter sin del startet det som dommer.
- Vi var tre dommere; Tore Michaelsen (Hamar BK, red.anm.), Rune og meg selv, som skulle ta IBF-graden som dommer. Men vi regnet med at IBF bare ville tillate to kandidater fra Norge. Så jeg foreslo at vi spredde oss. På den tiden var det også behov for referee. Det passer meg meget bedre, fordi jeg er en person som liker å ha oversikt og være med på alt, forteller 67-åringen som utenfor banen er jurist og advokat.
- Jeg besto EBU-kurset i 1992 og fikk graden EBU-referee. I 1998 bestod jeg IBF-kurset og fikk grad som IBF-referee. Jeg ble i hovedsak fulgt opp av Torsten Berg (dansk visepresident i IBF), blant annet under Danish Open.
- Nils Petter er eneste nordmann som har oppnådd internasjonal gradering som referee. Han har vært en del av oppmannsteamet i flere VM og er blitt høyt respektert for sin beslutningsdyktighet i vanskelige situasjoner. Jeg nevner også at NBF har hatt med flere dommere med internasjonal gradering og med flere og større oppgaver enn noe av de andre racketsportene, kommenterer Rune - leder av Dommer- og Oppmannskomiteen i NBF (siden 1975) og selv IBF-dommer av høyeste grad.
OL-ANTREKK: Badmintondommer Michael Fyrie-Dahl har funnet frem OL-habitten fra sommerlekene i Beijing 2018. Foto: Privat.
«ROCKESTJERNE»
Mye har vært sagt og skrevet om dommere, uansett idrett. Men at de også kan føle seg som en «rockestjerne», er OL i Beijing i 2008 et morsomt eksempel på.
- Jeg hadde dømt en kamp med hjemmefavoritten og verdenseneren og ikke minst folkehelten Lin Dan (to OL-gull, to VM-gull, red.anm.). En halv time senere skulle jeg ta en tur ut på plassen foran hallen for å kikke litt på suvenirer. De 50 meterne tok meg nesten 45 minutter å gå fordi «alle» skulle ha bilde av meg siden jeg hadde dømt den store helten deres, gliser Michael.
- Når det er sagt, var det helt motsatt opplevelse under OL i Rio fire år tidligere. Begge lekene var fantastiske opplevelser. Men kanskje spesielt forskjellen mellom å representere en idrett som står så forskjellig i arrangørlandene. I Kina ble dommere behandlet som kjempeviktige personer, mens i Brasil var vi bare en nødvendighet.
Rune har også et høydepunkt fra sin imponerende dommerkarriere som han aldri glemmer.
- Som hoveddommer i semifinalen i OL i Atlanta i 1996 mellom danske Paul Erik Høyer mot den kinesiske verdensmesteren Sun Jun. Paul Erik vant i to sett. Han falt på kne og rev i stykker skorta. Sun Jun var den eneste motstanderen dansken fryktet på den tiden. Det ikoniske bildet av skjorterivningen blir ofte brukt om Danmarks og Europas første OL-gull i badminton. Men bildet ble altså tatt etter semifinalen. Det var også stort å få dømme herresinglefinalen i VM samme år, og bli tatt ut som reservedommer til damedoublefinalen i OL i 2004.
HISTORISK: Fra det første instruktør- og dommerkurset i regi av NBF i 1949 med 14 menn og en kvinne; Gerd Hjello. På hver side av Sandefjords-kvinnen sitter danskens badminton-professor Hans Hansen (t.v.) og NBFs mangeårig president Ingolf Paller (t.h.). Foto: Sandefjord Badminton Klubbs jubileumsbok.
INITIATIVTAGER: NBFs første heltidsansatte generalsekretær, Kjell Whalen, satte dommerarbeide i system rundt 1980. Selv var han også internasjonal fotballdommer. Skjermdump: Jan Holtnæs.
SVÆRT GODT MILJØ
Men det ligger mye hardt arbeid og pugging av paragrafer bak før man inntar dommerkrakken eller sitter som «administrerende» i sekretariatet som oppmann.
- En oppmann har mange oppgaver sammen med arrangøren, sier Nils Petter og lister opp en «smørbrødliste» av noen av de viktigste punktene (i stikkordsform):
- Trekning og tidsskjema.
- Alle forberedelser til «utseende» og plassering av utstyr og sekretariat.
- All info som skal sendes ut.
- Kontakt med arrangør før og under turneringen.
- Samarbeid med alle som har viktige oppgaver i hallen før og under turneringen, inkl. utsyr, matter, lys og baller.
- Nær oppfølging med sekretariatet under turneringen.
- Kontakt med BE og BWF under og etter turneringen.
- «Overdommer» under kampene.
- Eneste som kan utvise en spiller, lagleder, publikum og andre fra hallen.
- Kontakt med lagledere før turneringen og legledere og spillere under turneringen.
- Avholde laglederbriefing og dommerbriefing.
- Avgjøre disputt i hall og rundt turnering.
- Følge opp dommere og linjedommere.
- Følge opp doping og presse i hallen.
- Følge opp skader i hallen.
Så et spørsmål til Rune – om hvordan man blir man dommer? Også her de viktigste punktene liste opp i stikkordsform:
- Praksis som kretsdommer i minimum to år.
- Det tredje året som dommer kan kretsdommer med ambisjoner og egenhet bli tatt med på et toårsløp for å bli forbundsdommer.
- Blir da observert to ganger i halvåret og får til slutt praktisk- og teoretisk eksamen.
- Legges stor vekt på å rettlede og utvikle kandidater gradvis og gi en progresjon i oppgaver og vanskelighetsgrad.
- Det er mulig å avansere fra kretsdommer til forbundsdommer i løpet av fire år.
- De forbundsdommere som er interessert, vil bli vurdert av dommerutvalget for internasjonale oppgaver.
- Vi bør ha dommere med ulik alder og erfaringsgrunnlag. Det er viktig at ikke «alle» er over 50-60 år. Samtidig er det viktig å beholde dommere som vi har brukt mye tid på å utdanne. Etter en lengre tid med vansker vedrørende rekrutteringen har det gått bedre de siste sesongene. Vi har nå fire kandidater i forbundsdommerløp og vil få noen flere neste sesong.
- Men, legger Rune til: - Vi trenger stadig nye dommere. Jeg oppfordrer flere til å melde seg på kurs og prøve seg i praksis. Vi kan friste med et svært godt miljø og interessante utfordringer på alle nivåer av vår idrett. Og jeg ønsker meg ikke minst flere dommere som er interessert i å dømme i hovedsak lokalt noen ganger i året. Det er av stor betydning for å utvikle forståelse for spilleregler og viktigheten av fair play blant unge spillere.
VIKTIG MEDSPILLER: Kirsten Gulbrandsen har internasjonal dommergraden som BE Umpire. I tillegg har hun organisert, tilrettelagt og vært en pådriver for dommerarbeide her hjemme. Foto: NBF.
OPPFØLGING
En annen viktig person gjennom mange år, som har gjort en kjempestor jobb i dommer- og oppmannsutvalget, er den opprinnelige Tønsberg-kvinnen og nåværende Vestre Aker-medlemmet Kirsten Gulbrandsen (60). Som Badminton Europe Umpire kan hun også skilte med dommeroppdrag i flere EM og i omtrent alle de store turneringene i Europa.
- Kirsten har gjort en stor og viktig jobb her hjemme. Spesielt etter at tidligere konsulent i NBF, Jørn Hafsten, sluttet på forbundskontoret. Hun har sørget for at det har blitt gjennomført nok dommerkurs og at nye dommere har blitt tatt vare på, sier Michael Fyrie-Dahl i kraft av sitt verv som president i NBF.
- Det er en veldig viktig jobb hun gjør på frivillig basis for badminton i å følge opp alle dommerne og sørge for at oppmennene får samme oppfølging. Selv om mange har gjort veldig mye med dommertjenesten, ikke minst allerede nevnte Rune og Nils Petter samt NBFs første heltidsansatte generalsekretær Kjell Wahlen, så har den jobben Kirsten har gjort inn mot styret i NBF sørget for at dommerne har bedre forhold enn tidligere.
- Hun har gjort og fortsatt gjør en veldig god jobb med dommerne under NIC. Hun er dyktig på å bygge det nettverket hun allerede har i andre land slik at vi kan få invitasjoner til våre dommere – at de dermed kommer seg ut og dømmer i internasjonale turneringer, legger Michael til.
NY GENERASJON DOMMERE: Anja Olsen og Håkon Haukebøe skal opp til internasjonal dommergradering – henholdsvis som Badminton Europe Umpire 1. grad og som Badminton World Umpire 1. grad. Foto: Stein Halvorsen.
GRADERINGER
To hjemlige dommere, som skal opp til internasjonal gradering, er Anja Olsen (50 /Bærum BK/forbundsdommer) og Håkon Haukebøe (45/Bygdø BK/BE Certificated).
For Anjas del handler det om å bli vurdert til å kunne gå opp til Accredided Badminton Europe 1. grad. For Håkons del handler det om Badminton World Umpire 1. grad (Badminton World) antageligvis i 2027. Per juni 2025 har den 50 år gamle lektoren dømt i alle norske mesterskap, bortsett fra veteraner hvor hun selv er en habil spiller med fortsatt deltagelse i internasjonale mesterskap. For 45-åringens del, som til daglig er planlegger i Statnett, har han dømt i 39 internasjonale turneringer, inkludert 10 EM samt Danish Open og French Open.
Men også for disse to startet det en gang.
- Året var 2014 og dommerkurs. Jeg dømte et par år før jeg tok pause frem til 2021, sier Anja som er lektor i det sivile.
- For meg startet det i 2013. Jeg spilte NM i Mo i Rana, men tapte i første runde. Da fortsatte jeg mesterskapet som linjedommer. Året etter meldte jeg meg på dommerkurs med Per «Turbo» Thorsby som instruktør, minnes Håkon.
- Hva engasjerer deg med dommergjerningen?
Anja: - For det første er badminton en fantastisk idrett. Men jeg hadde ikke holdt på om det ikke hadde vært for samholdet mellom oss i miljøet. I tillegg er det alltid noe å lære. Jeg utvikler meg hele tiden. Det er litt ulikt hvor mye tid jeg bruker på det. I noen perioder kan det være to helger i måneden, mens i andre perioder kan det gå flere uker mellom hvert oppdrag.
Håkon: - Mestringsfølelsen jeg får av å håndtere krevende situasjoner og stadig utvikle meg i den rollen. Når jeg dømmer jevne og intense kamper, kjenner jeg ofte mye på nervøsitet før kampstart – høy puls under kampen – og en stor lettelse når det hele er over og jeg kan klatre ned av stolen.
NØT ØYEBLIKKET: Grunnet Corona-restriksjoner i 2021 fikk Håkon Haukebøe dømme under Danish Open – en opplevelse han sent glemmer. - Drømmen er å dømme VM og OL, sier han. Foto: Skjermdump Facebook.
- Hva er utfordringene/egenskapene du må ha som dommer?
Anja: - Det er viktig å ha fokus på at spillet er for spillerne. Vi som dommere skal være med å bidra til at det blir mest mulig rettferdig. Som dommer skal vi alltid være pålogget, følge med og være faglige dyktige.
Håkon: - Det krever en kombinasjon av ulike egenskaper. Beslutsomhet er avgjørende da man må ta raske og tydelige avgjørelser under press. Samtidig er det viktig å bevare roen og være trygg på egne vurderinger – selv når tempoet og intensiteten på banen er høyt. En god dommer må også være tilgjengelig og lett å snakke med, både for spillere og kollegaer. Vi dommere virker kanskje ikke alltid ydmyke – vi må tross alt stå støtt i avgjørelsene våre. Men en god dommer er likevel ydmyk i forhold til å se kritisk på egne vurderinger og akseptere både gode og dårlige tilbakemeldinger og bruke dette for å utvikle seg videre.
- Hvordan forbereder du deg til neste internasjonale grad og hva venter deg der?
Anja: - Lese lover og regler og snakke og diskutere med andre dommere. Dersom jeg oppnår BE-graden, vil jeg kunne dømme på et høyere nivå.
Håkon: - Prosessen med å bli en bedre dommer er der kontinuerlig. Har jeg dømt store turneringer, ser jeg de fleste kampene om igjen når jeg kommer hjem. Hva kan bli bedre – både avgjørelser, håndtering av situasjoner og presentasjon.
- Dine ambisjoner som dommer?
Anja: - Grunnet alder vil jeg nok ikke komme lenger enn den forestående europeiske graderingen – om jeg består eksamen.
Håkon: - Jeg satser på høyeste grad som BWF-dommer. Dog pensjoneres man året etter fylte 55 år samtidig som siste frist til å bli meldt opp til den graden er 48 år. I 2027 fyller jeg 47 år. Det vil gi meg åtte år før pensjonsalder. Så drømmen er å dømme de høyeste BWF-turneringen inkludert VM og OL.
Håkon har allerede kjent litt på det øverste dommernivået. Under Corona-året 2021 ble det gjort noen unntak fra formalitetene. Resultat: Håkon ble hoveddommer under Danish Open og semifinalen i herresingle mellom hjemmehåpet Viktor Axelsen og Lee Cheuk Yiu fra Hong Kong.
- Med 4.000 tilskuere og millioner av TV-seere ble det fullt trøkk og garantert det største jeg noen sinne har dømt.
Håkon har en «hemmelighet» han ønsker å dele med oss: - Før hver turnering leser jeg over lover og instruksjoner. Dersom jeg skal på en stor event med TV-produksjon, leser jeg over påmeldingene slik at jeg er forberedt, spesielt på de vanskelige navnene. Jeg bruker av og til thailandske- og kinesiske språklærer for å sikre korrekt uttale da disse navnene er vanskelige å lese og enda vanskeligere å uttale.
Både Anja og Håkon både håper og tror at rekrutteringen til dommerstanden vil være god.
- Det gjøres veldig mye bra slik det jobbes nå. Det har kommet mange nye dommerfjes de siste årene som gjør det godt i stolen, sier Anja.
- Ja, det er en utfordring unnsett land. Jeg synes dommer- og oppmannsutvalget har gjort en god jobb med dette i løpet av de siste årene. Jeg synes også det er positivt å se så mange nye dommerfjes på norske turneringer, supplerer Håkon.
PS: I skrivende stund meldes det at Anja Olsen, i Tsjekkia forrige helg, besto en vurdering, for senere å kunne ta neste steg for å bli Badminton Europe dommer. Det blir spennende å følge henne videre på veien.
«Jeg nevner at NBF har hatt flere dommere med internasjonal gradering og med flere og større oppgaver enn noen av de andre racketidrettene.»
Rune B. Hansen
Leder av Dommer- og Oppmannsutvalget.