NBFs ledermøte ble gjennomført digitalt lørdag 14. juni - og omlag 30 deltakere fra klubber og kretser deltok. I sin innledning til ledermøte var det særlig de to forhold om medlemsvekst og gode økonomiske rammebetingelser, som Michael løftet som utgangspunkt for sin overordnede statusrapport. Begge forhold gir grunn til å ha tro på enda mer vekst og utvikling i årene fremover. Michael uttalte om vår medlemsutvikling; "Badminton gjør det nå bedre enn snittet ellers i norsk idrett. Vi hadde en god medlemsutvikling sist år med drøye 6% vekst i medlemsmassen totalt sett, og vi ender opp med et medlemstall på drøye 6.900 medlemmer. Det er også flere nye klubber som har kommet til, og som er så nye at de ikke er kommet med i tallene for 2024, det er jo derfor et klart mål å sprenge grensen på 7000 medlemmer i løpet av 2025, og gjerne komme langt høyere enn det".
Når det gjelder årsregnskapet for 2024 viste også det et stort overskudd; 2024 brakte oss økonomisk tilbake til en solid posisjon. Underskuddene fra 2021 og 2022 er erstattet med overskuddene i 2023 og 2024, og vi er nå tilbake i en sterkere posisjon enn vi var før koronaen. Overskuddet, i 2024, ble på nesten 1,5 millioner som egentlig er for høyt, det er ikke noen grunn til at forbundet skal gå så mye overskudd på et år. Med bedre rammebetingelser er det derfor viktig at vi øker aktvitetsnivået ytterligere for å styrke alle sider ved norsk badminton.
Med dette var tonen for ledermøtet satt. I det følgende kunne generalsekretæren og de fire komitelederne presenterte status for de ulike delene av NBFs virksomhet, fortelle om konkrete planer for utvikling, og for å løfte sporten vår og aktivitetsnivået ytligere. Men før det, fikk vi besøk av Idrettspresident Zaineb Al-Samarai - som gjestet ledermøtet, direkte fra Stavanger, hvor NM-veka for utendørsidrettene gikk av stabelen denne helgen.
Idrettspresidenten fulgte opp Michaels åpning og presentasjonen av den gode medlemsveksten med å skryte av klubbens arbeid, og fortelle om hennes personlige badmintonopplevelser det siste året; hun var selv til stede og opplevde Helle Sofie Sagøy ta bronsemedaljen under fjorårets Paralympics i Paris, og hun hadde selv fått prøve seg med racket i hånden under badmintonarrangementet på årets Barents Games i Alta. I den videre samtalen viste Zaineb stor kjennskap til og interesse for NBFs arbeid, og særlig med anleggsutfordringene. Her kunne Zaineb også fortelle om bevegelse i arbediet, og økte spillemiddelsatser er varslet for bygg av idrettsanlegg. Zaineb løftet frem følgende ambisjon for NIF; hun ønsker å bygge en enda mer robust organisasjon, som er enda mer synlig, serviceinnstilt og tilgjengelig for særforbundene. Hun ønsket også å få mer ut av samarbeidet med kretser og særforbund for å få mer ut av synergiene, når vi jobber sammen. Vi som lyttet kunne reflektere over og bli inspirert, til å adoptere samme ambisjoner for NBF og våre kretser i vårt arbeid. Den store oppgaven for Zaineb og NIF er selvsagt å få økte rammebetingelser til norsk idrett, og flere anlegg å utøve idrettene i - det inkluderer selvsagt badminton!
Zaineb fortalte også at NIFs planlagte arbeid opp mot høstens stortingsvalg, de viktigste politiske saker for norsk idrett er anlegg, økonomi som barriere, og generelt bedre rammevilkår for frivilligheten. Det støtter vi!
Zaineb tok seg god tid, og svarte også på spørsmål fra deltakerne, og ønsket oss et godt ledermøte.
Les også Zainebs sommerhilsen til alle i norsk idrett her.
Fra forbundskontoret kunne generalsekretær Marius H. Johannessen, presentere våre nye forsterkninger på kontoret, og utviklingsansvarlig Michelle Brauer fikk presentere seg. Michelle benyttet anledningen til å invitere til kontakt. Hun ønsker å bli godt kjent med alle kretser, klubber og ildsjeler, slik at hun på best mulig måte kan bidra til at NBF imøtekommer våre lokale klubbers ønsker og behov.
Ta gjerne kontakt med vår utviklingsansvarlig Michelle Brauer på michelle.brauer@badminton.no, om du ønsker klubbesøk eller har spørsmål om klubbutvikling.
Marius fortsatte med å vise frem flere grunntall fra årets idrettsregistrering. Flest aktive badmintonspillere er det i Haugerud IF (306 aktive medlemmer), etterfulgt av Stavanger BK (216) og Moss BK (202). Det er også disse tre klubbene, plassert i samme rekkefølge, som har flest ungdommer i alderen 13-19 år. I aldersgruppen 6-12 år er det imidlertid Sandefjord BK som har flest aktive medlemmer (74), etterfulgt av Haugerud IF (70) og Karmøy BK (50). De unge voksne, aldersgruppen 20-25 år, er det faktisk våre studentidrettsklubber som i hovedsak tar seg av, og største klubb her er NTNUI (122), etterfulgt av BSI (103) og OSI (56). De største kretsene er Oslofjorden Badmintonkrets (2155), etterfulgt av Badmintonkretsen Sør (1265) og Badmintonkretsen Vest (910). Kjønnsfordelingen i norsk badminton er 33,5% kvinner og 66.5% menn. Det kan være morsomt å se på tallene, men enda bedre er det å se aktiviteten i fri utfoldelse og smilene til hver enkelt. Derfor er det ikke kvantiteten som var viktigst, men kvaliteten - små klubber er like viktige som de store!
Deltakerne ble også gjort oppmerksomme på de mange oppdateringene som den siste tiden er gjort på NBFs nettsider; alle klubber bør bruke badminton.no aktivt; under "Siste nytt" finner man alltid den siste informasjonen som er sedt ut til alle medlemsklubber, eller enkleste vei for å lese forbundsstyrets vedtaksprotokoller. Under "Om oss" finnes enkelt kontaktinformasjon, og om hvem som har ulike ansvarsområder på forbundskontoret eller i styret, komiteer og utvalg. Nye "Temasider" anbefales det å se innom, ikke minst er temasiden om "Barneidrettsbestemmelsene", "anlegg", om veteranbadminton og historiske tilbakeblikk - det er både informativt og spennende lesning. På nettsiden kan man også finne informasjon om arbeidet til forbundets fire komiteer, under menyene "Kurs & kompetanse", "Konkurranse", "Toppidrett" og "Utvikling". Badmintonportalen gir fortsatt all turneringsinformasjon, mens kalenderen på nettsidens forside gir informasjon om øvrige kurs, seminarer, breddesamlinger etc.
To spennede temaer ble viet mer plass på ledermøtet; Code of conduct - retningslinjer for god oppførsel, samt Kompetansekomiteens arbeid med å etablere en ny trenerutdanning i NBF.
Leder av Konkurransekomiteen, Kirsten Gulbrandsen, og president Michael Fyrie-Dahl - ønsket i den første temabolken, å sette fokus på fair-play - og spørsmålet som ble stilt var "Var spillerne og trenerne ærligere før?". Oppførsel og Fair play må settes på agendaen på klubbtreninger, på samme måte som vi lærer bort spilleregler og teknikk. Vi har et felles ansvar for å lære våre unge spillere at det ikke er det samme hvordan man vinner, og som voksne i miljøet, må vi gå foran som gode eksempler - det gjelder like mye for trenere, ledere og foreldre!
Observasjoner fra dommere og oppmenn i sesongen som har vært, har ikke bare inkludert forbilledlige holdninger; det jukses på linjene, det heies når en spiller gjør en feil, og mange viser liten respekt for dommere- og oppmenn. Unge spillere tar etter sine trenere og foreldre, og det er på tide å løfte frem våre oppførselskoder for spillere, trenere og ledere - og vi trenger også at foreldrene reflekterer over hvordan de opptrer fra tribunen. Det ble en fin bolk til refleksjon - vi ønsker oss selvsagt at badmintonspillere setter holdninger og verdier høyt! Se vår nye temasider om denne tematikken her.
Generalsekretær Marius H. Johannessen presenterte også retningslinjer for publisering av bilder og film, som det også har vært spørsmål til i sesongen som har vært. Det viktigste her er at samtykke gjelder, og at det selvsagt ikke er tillatt å publisere bilde og film uten dette - er barnet under 18 år, må samtykke hentes fra foreldre (og samtykkeskjema bør benyttes). Se mer om retningslinjer for for publisering av bilder og film her. (Dette finner du under våre temasider om Barneidrettsbestemmelsene).
Leder av Kompetansekomiteen, Merete Andreassen, presenterte arbeidet som er gjort for å styrke NBFs trenerutdanning. Hun gav status for dagens modell og presenterte planer for å teste ut både enklere kurs (kanskje med økt bruk av Shuttle time metodikken, som i dag brukes i opplæring av lærere), samt mer omfattende planer for omlegging av treningsutdanningen, og i større grad ta i bruk Badminton Worlds trenerutdanning. Spennende! Se mer om dette i presentasjonen under.
Ledermøtet informerte videre om alle sider ved forbundets virksomhet, ved at alle de fire komitélederne gav status fra sitt ansvarsområde.
Se alle presentasjonene fra NBFs ledermøte her.
Avslutningsvis på ledersamlingen ble kretsenes arbeid satt på agendaen; og etter en kort innledning, ble vi presentert for ny Kretsleder i Hålogaland Badmintonkrets, Geir Bjørsvik. Visepresident Kent Nyheim ledet samtalen med Geir, og vi fikk høre mer om arbediet som gjøres i Hålogaland. Hålogaland BK består geografisk av Troms og nordre del av Nordland, og inkluderer i dag 11 aktive badmintonklubber (inkludert badmintonklubben på Svalbard).
Geir Bjørsvik fremhevet ansvaret for å koordinere turnering, lage turneringsplaner og arrangere samlinger og camper, som en viktig oppgave for kretsen. Han fremhevet også gode effekter av shuttletime-kursene som har vært arrangert i Hålogaland tidligere, og hadde forventninger til Kompetansekomiteens arbeid med ny utdanningsmodell og nye måter å gjøre trenerkurs på. Det han savnet mest i sin krets var lagspill. Det ledet også samtalen over på at det finnes mange miljøer i kretsen som i dag ikke er aktive klubber, eller tatt opp som medlemmer i NBF. Hva kan vi gjøre med det? Eksempelvis må selvsagt en stor by som Narvik ha en badmintonklubb! Geir ønsket også å ha fokus på rekrutteringstiltak; å følge opp spillere som faller fra i andre idretter og få dem inn i badmintonsporten! Vi trenger å bli flere - sånt kan det også bli lagspill av!
Mer generelt om kretsenes arbeid, ble det i kommentarer fra deltakerne kommentert at man savnet en tydeligere struktur på hva kretsene faktisk skal jobbe med, og at samarbeidet mellom kretsene fortsetter og økes. Eksempelvis samkjøring på kurs, samlinger, kretslag, tiltak i forhold til økonomi, hvilke støttetiltak som funker og hvordan man kan tilnærme seg idrettslag som pr i dag ikke har badmintonklubb. Lagspill for U13 og U15 bør forsøkes å få til i flere kretser. Det ble også etterspurt mer drahjelp om halltid og om kretsene kan bidra til støtte opp mot skoler, for å få til toppidrett med badminton.
Forbundet ble oppfordret til å styrke rammene for kretsenes arbeid.
Invitasjon til videre arbeid!
Michael Fyrie-Dahl avsluttet ledersamlingen med et konkret tilsvar til én av de mange gode diskusjonene og innspill fra årets samling; hvordan gjøre plass til enda flere i norsk badminton?
Både med tanke på å skape større integrasjon mellom kretsene og NBF, men også for å gjøre norsk badminton enda mer attraktiv for klubber og miljøer som driver mosjonsaktivitet utenfor forbundet, foreslo Michael at det opprettes en ny arbeidsgruppe som har dette som tema; "Vi vet at det er flere badminton-miljøer i landet som ikke er del av NBF. Dette har ofte med økonomi å gjøre. Man møtes kun for å spille, og føler at de ikke har noe utbytte av å være registrerte som klubb. Vi ønsker å sette opp en arbeidsgruppe for å se om vi kan finne en løsning, og som gjør at NBF er enda mer attraktive for alle som spiller badminton, ikke kun for de som konkurrerer".
Dersom du ønsker å delta i en slik arbeidsgruppe. Send en e-post til Michael på michael.fyriedahl@gmail.com.
Årets ledersamling ble et godt møtested hvor forbundsstyret fikk gitt en grundig status i sitt arbeid overfor kretser og klubber, og hvor viktige temaer ble satt på agendaen og diskutert. Deltakerne gav inntrykk av at det fungerte fint å gjennomføre ledermøtet digitalt. Neste år blir ledermøtet fysisk, da det settes opp sammen med Forbundstinget - som gjennomføres 29.-31. mai 2026.